Nachmelené perníčky

Nachmelené a věnec s perníčky

Vánoce jsou na dveřmi a my už se nemůžeme dočkat, až přijde Ježíšek. První ale na řadu přichází pečení cukroví. Nevíme jak vy, ale my se při pečení cukroví vždy potřebujeme osvěžit, protože rozehřátá trouba a trochu toho stresu kolem dá někdy pořádně zabrat. Osvěžení je v našem případě jasné, Nachmelené je volba číslo jedna.

A tak nás napadlo, proč rovnou nevyzkoušet Nachmelené perníčky! Stačí trocha fantazie, dobrá nálada a Nachmelené perníčky jsou na světe.

No a protože je Nachmelené bezlepkové, udělali jsme rovnou dva recepty, na klasické (jak moc klasické s Nachmeleným dokážou být) a bezlepkové.

Vyzkoušejte i vy Nachmelené perníčky a dejte nám vědět, jak se vám povedly. Jsme strašně zvědaví!

A jestli nevíte, kde Nachmelené koupit, šup sem, máme tu seznam míst, kde ho seženete.

Recept na perníčky

čas přípravy: cca 1 hodina + čas na odležení těsta v lednici
počet porcí: 3–4 plechy
předehřátá trouba: na 160 °C
pečeme: 8–10 minut

Budete potřebovat

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g změklého másla
  • 5 lžic medu
  • 2 vajíčka (jedno do těsta, jedno na potření perníčků)
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžíce Nachmeleného
  • 1 lžička perníkového koření
  • ½ lžičky sody
A jde se kouzlit…
Nachmelené a dekorace s přísadami na vánoční perníčky
Nachmelené a vykrajování vánočních perníčků

Postup

  1. Zapněte troubu na 160 °C (perníčky jsme pekli v horkovzdušné troubě).
  2. V misce smíchejte změklé máslo s jedním vajíčkem a medem. Přidejte prosátou mouku a moučkový cukr.
  3. Přidejte zbytek ingrediencí (kakao, perníkové koření, Nachmelené a sodu).
  4. Ze směsi všech ingrediencí vypracujte rukou těsto. Bude se malinko lepit, můžete tedy přisypat hladkou mouku dle potřeby, aby se nelepilo.
  5. Hotové těsto dejte vychladit aspoň na půl hodiny do lednice, můžete ho ale nechat uležet do dalšího dne.
  6. Uležené těsto dejte na pomoučený vál a krátce prohnětejte. Pomocí válečku rozválejte na plát asi 4 mm silný. Pohlídejte si, ať se vám rozválený plát nepřilepí na vál (vykrojené tvary by se pak špatně přenášely na plech).
  7. S pomocí vykrajovátek vykrojte jednotlivé perníčky, které opatrně přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Dejte do rozehřáté trouby a pečte 8 minut.
  8. Upečené ještě teplé perníčky potřete rozšlehaným žloutkem.
  9. Při pečení se nezapomeňte osvěžovat Nachmeleným.

Tipy

Pokud chcete, aby byly perníčky měkké hned po upečení, vyválejte je na plát silný 4–5 mm. Jestli máte perníčky raději tvrdší, vyválejte těsto na tenčí plát (asi 2–3 mm).

Bezlepkové perníčky

Pokud dáváte přednost bezlepkovým perníčkům, stačí, když místo hladké mouky použijete mouku bezlepkovou.

Zázvorové perníčky

Jestli chcete, aby měly perníčky trochu říz, stačí do těsta přidat jednu lžičku mletého zázvoru.

18+  |  Tento výrobek obsahuje alkohol a je prodejný od 18 let.